H Kομισιόν δεν μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει πλήρως τις εποπτικές της εξουσίες επί των τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η οποία εντοπίζει αδυναμίες τόσο στην αξιολόγηση της συμβατότητας όσο και στην παρακολούθηση της απόδοσης. Επιπλέον το ΕΕΣ καταγράφει ότι ενώ οι κανόνες ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων ήταν γενικά σαφείς και απλοί, δεν είχαν τροποποιηθεί από το 2013, παρά το πολύ διαφορετικό πλαίσιο και ζητά εκ νέου αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων. Το ΕΕΣ ζητά από την Κομισιόν να αξιολογήσει έως το 2023 εάν οι ισχύοντες κανόνες εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι και να τους τροποποιεί όπου είναι απαραίτητο και να βελτιώσει τη μέτρησης απόδοσης.
Οι ελεγκτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν είχε αξιολογήσει σωστά τους κανόνες από το 2013 με τον κίνδυνο να μην είναι πλέον ευθυγραμμισμένοι με την πραγματικότητα της αγοράς.
Συνολικά, οι ελεγκτές του ΕΕΣ αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ ανέπτυξε κατάλληλα μέσα και εξουσίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες, ωστόσο, οι διαδικασίες ήταν μερικές φορές υπερβολικές και δεν ήταν πάντοτε πλήρως διαφανείς, κυρίως λόγω της εκτεταμένης χρήσης άτυπων επαφών πριν από την κοινοποίηση.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι κανόνες για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι γενικά καλά σχεδιασμένοι, ωστόσο, οι κανόνες της ΕΕ δεν είναι αρκετά σαφείς και δεν ορίζουν πλήρως “τη σοβαρή διαταραχή”, ως προϋπόθεση για τις ενισχύσεις. Επιπλέον καταγράφουν ότι ενώ η Κομισιόν απαιτούσε μέτρα για τον περιορισμό της στρέβλωσης του ανταγωνισμού, δεν ανέλυσε τις πραγματικές επιπτώσεις κάθε μέτρου στον ανταγωνισμό.
Πηγή : ΚΥΠΕ